9,5 op Funda Open en eerlijk
9,5 op Funda Open en eerlijk Glimlach gegarandeerd

Aankoop stap 5: Zeker zijn van wat je koopt

Je gevoel bij een woning begint bij een bezichtiging. Ga je de eerste keer zelf kijken of wil je direct één van onze makelaars mee? Dat laatste is wel zo praktisch (en eerlijk gezegd ook verstandig): jij kijkt of je je thuis voelt in het huis, de makelaar let op feiten die van belang zijn voor de waarde van de woning, zoals

  • de bouwkundige staat
  • het benodigde onderhoud op korte en langere termijn
  • het bijbehorende globale kostenplaatje

Waardeanalyse
De makelaar analyseert de waarde van de woning onder meer op basis van vergelijkbare huizen die recent zijn verkocht, de prijsstijging of -daling en bijvoorbeeld zaken die aan de woning zijn verbeterd.
De waardeanalyse is van belang voor de hypotheekaanvraag. In een hypotheek kun je max. 100% van de taxatiewaarde financieren. De waarde die onze makelaar tijdens de bezichtiging afgeeft, is een goede indicatie voor de taxatiewaarde.

Meer onderzoek
We doen ook onderzoek naar bijvoorbeeld het bestemmingsplan, bodemverontreiniging en bepalingen in het kadaster. Allemaal zaken die effect kunnen hebben op de toekomstige waarde van de woning, en waar je van te voren van op de hoogte wilt zijn. Je voldoet zo ook aan de wettelijke onderzoeksplicht die je elke koper heeft.

De Vereniging van Eigenaren is een belangrijk aspect als een appartement (of beneden- of bovenwoning) koopt. Ook naar de VvE doen we onderzoek. Is er wel een actieve VvE? Wat is de maandelijkse bijdrage, hoe gezond is de VvE en welke onderhoudswerkzaamheden staan er op de planning?