Binnenkort op Funda

De branchebrede meetinstructies vernieuwd

Voor diverse doeleinden is de grootte van woningen van belang. Zo gebruiken makelaars de gebruiksoppervlakte en de bruto inhoud van woningen voor de aanbieding op de markt en gebruiken Nederlandse gemeenten de gebruiksoppervlakte van woningen voor de Basisregistraties Adressen en Gebouwen.

 

Daarnaast worden de gebruiksoppervlakte en de bruto inhoud van woningen gebruikt voor taxaties, onder andere voor de hypotheekverstrekking van woningen en voor de taxaties in het kader van de Wet WOZ.

 

Om te zorgen voor uniformiteit en transparantie in het meten van woningen voor deze diverse doeleinden hebben de samenwerkende organisaties NRVT, NVM, VBO makelaar en Vastgoedpro, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Waarderingskamer gezamenlijk meetinstructies opgesteld. Deze meetinstructies hebben tot doel op een eenvoudige wijze de gebruiksoppervlakte en de bruto inhoud van woningen te meten op basis van de norm NEN 2580.

 

Op basis van gebruikerservaringen zijn deze meetinstructies nu geactualiseerd. In de meetinstructies die gelden vanaf 1 januari 2018 zijn de volgende aanpassingen aangebracht. Allereerst zijn de “stappen” voor het bepalen van de gebruiksoppervlakte wonen en de gebruiksoppervlakte overige inpandige ruimte verduidelijkt.

 

Daarnaast is meer duidelijkheid gecreëerd over het inmeten van zolders. In de praktijk kwam het voor dat onduidelijkheid bestond over het inmeten van zolders en bergzolders. Daarnaast zijn de meetvoorschriften voor trapkasten herzien. Omdat met name bij trapkasten het onderscheid tussen de gebruiksoppervlakte wonen en overige inpandige ruimte niet altijd helder was, is besloten deze ruimten tot de gebruiksoppervlakte wonen te rekenen. Naast de meetinstructies is ook de lijst met veel gestelde vragen geactualiseerd.
Met deze vernieuwde meetinstructies streven NRVT, NVM, VBO makelaar en Vastgoedpro, VNG en Waarderingskamer naar een nog grotere uniformiteit en transparantie in het inmeten van woningen.

 

Download alle nieuwe documenten op de ledenwebsite van de NVM

De laatste updates

LAATSTE REFERENTIE

“Zeer prettige samenwerking gehad met Open makelaars. Vriendelijk en behulpzaam personeel met verstand van zaken. Aanbevolen.“

Geplaatst door Verkoper van Looierstraat

Bekijk meer
LAATSTE AANBOD

Vind uw nieuwe (t)huis

Bekijk aanbod