9,5 op Funda Open en eerlijk
9,5 op Funda Open en eerlijk Glimlach gegarandeerd

Een bouwdepot, zo zit het

Bouwdepot

Een opknaphuis, een klusproject, een ruwe diamant, een projectje, een handen-uit-de-mouwen-steker, noem het zoals je wilt. Waar het op neerkomt: de hamer gaat er doorheen. Je gaat breken, slopen, strippen, weer opbouwen en, oké, waarschijnlijk ook heel veel zweten. Maar het is het waard! Want zo maken jullie van dit huis, jullie droomhuis.

Alleen, voor niks gaat de zon op. Dus tenzij jullie zelf een flinke som geld achter de hand hebben, is een bouwdepot nodig om jullie wensen waar te maken.

Voordat jullie met de sloopkogel aan de gang gaan, geven we graag wat tips! Zo kom je later niet voor verrassingen te staan.

Niet altijd beter laat dan nooit
Een verbouwing loopt vrijwel nooit volgens de planning. Gelukkig heb je hier wel wat speling in. Zo kun je tot zo’n 2 jaar na het afsluiten van je hypotheek, nog gebruik maken van je bouwdepot. Staat er na twee jaar nog geld op de bouwdepotrekening? Dan wordt dit bedrag van je hypotheek afgetrokken. Let er wel op dat dit per geldverstrekker kan verschillen. Vraag dit dus goed na en wees op tijd! 

Papierwerk
Waarschijnlijk common sense maar toch: een bouwdepot is echt alleen bedoeld voor het verbouwen van de woning. Hoezeer je ook vindt dat je na al dat klussen ook best een vakantie hebt verdiend, doe dat niet met dit geld. (Maar doe die vakantie vooral wel 🙂 )

Zorg ervoor dat je altijd kunt aantonen wat je hebt uitgegeven en waaraan. Bewaar dus altijd alle rekeningen en bonnetjes. Niet alleen nodig voor je geldverstrekker maar ook nog eens handig voor de Belastingdienst.

Vast en zeker
Het bouwdepot mag je alleen gebruiken om zaken op te knappen die vast aan het huis zitten. De kozijnen vervangen mag bijvoorbeeld wel, nieuwe lamellen dan weer niet (mag natuurlijk wel, maar niet vanuit het bouwdepot).

How to get your money (back)
Geld declareren werkt per geldverstrekker weer anders. Bij sommige geldverstrekkers mag je het voorschieten en vervolgens declareren, bij anderen vul je formulieren in en maken zij het geld direct over naar de leverancier. Vraag bij jouw geldverstrekker na hoe dit in zijn werk gaat. 

Meer geldzaken: de rente is aftrekbaar
Je bouwdepot is onderdeel van je hypotheek, je betaalt er dus ook hypotheekrente over. Tegelijkertijd ontvang je ook rente over het bedrag dat nog in je bouwdepot zit. Zolang je nog niks hebt opgenomen is de rente die je ontvangt, gelijk aan je hypotheekrente. Het kost je dan dus niets. Zodra je geld uit je bouwdepot opneemt ontvang je minder rente. Je zult dus vanaf dat moment hypotheekrente moeten betalen. Goed nieuws: deze rente is aftrekbaar.

Twee linkerhanden?
Heb je een opknapper bemachtigd maar ben je niet gezegend met twee rechterhanden? Geen paniek. Wanneer je via Open makelaars een woning koopt of verkoopt heb je exclusief toegang tot onze Open community. Onze Open community is een netwerk van betrouwbare, hoogwaardige en goed geprijsde partijen. Van de beste bouwbedrijven tot de scherpste schilders en de beste badkamermonteurs. You name it, we know them. En dan verdien je aan het eind van de verbouwing nog steeds die vakantie hoor ;).