Een energielabel voor je woonhuis: wat, waarom en wanneer

Wat is een energielabel?
Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Een woning met energielabel A is zeer energiezuinig, een woning met energielabel G is het minst zuinig. Huizen met een ‘groen’ energielabel (A en B) zijn niet alleen comfortabeler maar ook beter voor het milieu én, last but not least; beter voor je portemonnee! 

De voordelen van een energielabel
De grootste voordelen van het energielabel zijn:

  • Je kan direct zien of een huis zuinig of niet zuinig is;
  • Je kan zien hoe je het huis energiezuiniger kan maken;
  • Het kan een positieve invloed hebben op de verkoopprijs van je huis;
  • Een A, B of C-label (groen) kan de verkoop van je huis versnellen.

Het voorlopige energielabel
Begin 2015 hebben alle huiseigenaren een voorlopig energielabel ontvangen van de Rijksoverheid, gebaseerd op kenmerken als bouwjaar en grootte. 

‘Voorlopig energielabel’, de naam zegt het eigenlijk al; het is slechts een indicatie. In werkelijkheid kan de woning een beter of slechter energielabel hebben bijvoorbeeld door energiebesparende maatregelen die zijn genomen. 

Het (verplichte!) definitieve energielabel
Wanneer je van plan bent je woning te verkopen ben je verplicht dit om te zetten naar een definitief energielabel. Doe je dat niet dan riskeer je, als particulier, een boete die kan oplopen tot maar liefst €170. Van dat geld kunnen we leukere dingen doen, toch?

Een energielabel voor je woning aanvragen
Het aanvragen van een energielabel doe je digitaal via https://www.energielabelvoorwoningen.nl/. Lastig is het niet, tijd kost het wel. Een aantal gegevens, zoals het bouwjaar en de grootte van je woning, zijn al voor je ingevuld maar het is aan jou deze te controleren en aan te vullen. Heb je energiebesparende maatregelen genomen? Mooi! Misschien krijg je daardoor wel een nog beter energielabel. Het is wel belangrijk dat je aan kunt tonen dat dit gebeurd is, bijvoorbeeld met foto’s of facturen.

Check check dubbelcheck
Alles ingevuld? Dan kies je een erkend deskundige die alles controleert en vervolgens het juiste energielabel toekent. Geen zorgen, je hoeft niet zelf op zoek naar een deskundige. Na het invullen krijg je een lijst met erkend deskundigen waar je uit kunt kiezen.

Kost dat?
Een energielabel aanvragen kost max een paar tientjes. De tarieven verschillen per deskundige. 

Kost het aanvragen van een energielabel je teveel energie?
Dan helpen wij je natuurlijk graag!