Een goed energielabel is geld waard bij de verkoop van een huis

De verkoopprijs ligt gemiddeld € 6.000 hoger bij een beter energielabel. Bij vergelijkbare woningen is een beter energielabel goed voor een 2 procent hogere verkoopprijs. Met een gemiddelde woningwaarde van € 297.000 is dat een verschil van € 6.000. Ondanks de verplichting wordt nog niet iedere iedere woning verkocht met een energielabel.

Onderzoeksbureau Calcasa onderzocht het effect dat een bepaald energielabel heeft op de prijs bij verkoop van een huis. Daarbij zijn huizen vergeleken met een vergelijkbare grootte, binnen hetzelfde postcodegebied. Ook is rekening gehouden met het type woning en de bouwperiode.

Verband energielabel en verkoopprijzen
Huizen kunnen een energielabel hebben variërend van A tot G. Het meest energiezuinig is A, bij G ben je zeker van een hogere energierekening. De gemiddeld 2 procent hogere verkoopprijs geldt bij een één stap hoger label. Het prijsverschil loopt op als er meer stappen tussen zitten, bijvoorbeeld bij een A-label in plaats van C. Bij een verbetering van drie of meer stappen ligt de gemiddelde verkoopprijs 3.8 procent hoger.

Verplicht energielabel niet altijd aanwezig
Bij verkoop of verhuur van een woning is een energielabel verplicht. Toch kan een verkoper er onderuit komen als een koper er geen punt van maakt. Bij 15 procent van alle woningverkopen ontbrak een energielabel. Dit percentage ligt hoger bij vooroorlogse huizen. Over het algemeen zijn die minder energiezuinigheid. Een dergelijke woning koop je eerder voor de relatief lage prijs of de bouwstijl dan voor het goede label.v

C&A
Van alle woningen zijn er het meest (458.000) met het energielabel C. Wel zijn er in de afgelopen jaren meer woningen met een A-label bijgekomen. Dit is onder andere te danken aan nieuwbouw. Nieuw opgeleverde woningen krijgen automatisch het label A.

Iedere woning krijgt automatisch een voorlopig energielabel toegewezen. Deze dien je als huiseigenaar definitief te laten maken. Bezoek voor meer informatie hierover de overheidssite Energielabelvoorwoningen.

Een goed energielabel kunt u als verkoper inzetten bij de onderhandelingen. Staat u aan de koopkant en heeft u een minder energievriendelijk huis op het oog? Ga dan na wat de oorzaak is. Zo voorkomt u onverwachte kosten voor isolatie of een hoger dan verwachte afrekening van de energiemaatschappij.

Bron: hypotheekadviseur.nl