9,5 op Funda Open en eerlijk
9,5 op Funda Open en eerlijk Glimlach gegarandeerd

Een hypotheek met een studieschuld: kan dat?

Hypotheek met studieschuld, kan dat?

Ja, dat kan. Maar je studieschuld heeft wel invloed op het bedrag dat je kunt lenen. 

Hoeveel invloed dan?
Dat hangt van twee zaken af: wat is de oorspronkelijke schuld? En heb je die studieschuld in het oude of in het nieuwe leenstelsel opgebouwd?

De oorspronkelijke schuld
De hypotheekverstrekker gaat bij het berekenen van je maximale hypotheek altijd uit van je oorspronkelijke studieschuld. Sommige hypotheekverstrekkers houden wel rekening met extra aflossingen. Let op: dit moet een extra aflossing bovenop de maandelijkse aflossing zijn. Check bij je hypotheekadviseur welke verstrekkers hier rekening mee houden.

Oude leenstelsel
Heb jij jouw studieschuld opgebouwd voor 1 juli 2015? Dan val je in de oude regeling en telt jouw studieschuld voor 0,75% mee. 

Even rekenen: je hebt een studieschuld van €10.000. De bank gaat ervan uit dat je €75 per maand terug moet betalen (0,75% van €10.000). Hierdoor kun je ongeveer €20.000 minder hypotheek krijgen dan wanneer je geen studieschuld hebt.

Nieuwe leenstelsel
Heb je jouw studieschuld opgebouwd na 1 juli 2015. Dan val je in de nieuwe regeling en telt jouw studieschuld voor 0,45% mee. 

Even rekenen: je hebt een studieschuld van €20.000 De bank gaat ervan uit dat je €90 per maand terug moet betalen (0,45% van €20.000). Hierdoor kun je ongeveer €25.000 minder hypotheek krijgen dan wanneer je geen studieschuld hebt.

Spreken is zilver, zwijgen is geen goud
Je studieschuld wordt niet gezien als een consumptieve schuld en staat daarom niet geregistreerd bij het BKR. Het lijkt dus heel aantrekkelijk om de schuld dan te verzwijgen. Wat niet weet wat niet deert en zo kun jij een hogere hypotheek krijgen. Please don’t! Want als jij een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie en je onverhoopt je woning met een restschuld moet verkopen, dan vervalt je recht op vergoeding zodra ze erachter komen dat je niet eerlijk bent geweest over het financiële plaatje. 

Conclusie
First things first: je kunt dus een hypotheek afsluiten als je een studieschuld hebt. Wel heeft je schuld invloed op het bedrag dat je kunt lenen. Je studieschuld verzwijgen om zo een hogere hypotheek te verkrijgen kun je beter niet doen, hoe aantrekkelijk het ook lijkt.