9,5 op Funda Open en eerlijk
9,5 op Funda Open en eerlijk Glimlach gegarandeerd

Een nieuwbouwwoning kopen: hier moet je op letten

Een nieuwbouwwoning kopen: hier moet je op letten

Een nieuwbouwwoning kopen is andere koek dan een bestaande woning kopen. Zo krijg je bijvoorbeeld te maken met een bouwdepot, meer- en minderwerk en in sommige gevallen dubbele woonlasten. Maar, een nieuwbouwwoning heeft ook heel veel voordelen. Het is de kans om een woning naar jouw wens in te delen, je bent verzekerd van hoogwaardige isolatie en, niet heel verrassend, alles is nieuw. En denk daarnaast eens aan de financiële voordelen, zoals de lagere onderhoudskosten in de toekomst en het ontbreken van de kosten koper. 

Waar moet je nou op letten bij het kopen van een nieuwbouwwoning? Wij helpen je op weg.

Maatwerk = meerwerk
Jouw nieuwbouwwoning wordt opgeleverd volgens het standaard bouwplan. Aanpassen kan maar, je raadt het al, dit kost geld. Een uitbouw, extra lichtpunten, stopcontacten op een andere plaats of een muur doortrekken? Dit valt onder meerwerk en meerwerk kost geld.

Verdiep je van tevoren goed in hoe jouw woning standaard wordt opgeleverd en vraag je af of de woning zo voldoet aan jullie wensen. Wil je meerwerk laten uitvoeren? Zorg er dan voor dat het meerwerk en de bijbehorende prijzen duidelijk op papier staan voordat je de koop- of aanneemovereenkomst tekent. Ga alleen akkoord met concrete prijzen en betaal maximaal 25% van het meerwerk vooruit. 

Zelf doen = minderwerk
Beschik jij, of iemand die je kent, over twee rechterhanden en kunnen jullie veel klussen zelf wel klaren? Dat is mooi, dat geldt als minderwerk. En minderwerk = minder kosten. Houd wel in de gaten dat dit gevolgen kan hebben voor de garantievoorwaarden! 

Een oogje in het zeil
Naast dat het leuk is om je woning gebouwd te zien worden, is het ook verstandig om een oogje in het zeil te houden. Maar vooral ook foto’s! Ook hier geldt: niet alleen leuk, maar ook verstandig. Mocht er onverhoopt iets niet goed lopen dan ben je er in ieder geval op tijd bij. En met fotomateriaal kan je ook nog aantonen dat het tijdens de bouw al is ontstaan en niet pas na oplevering.

Better safe than sorry: het waarborgcertificaat
Niet leuk om over na te denken, maar er is altijd een kleine kans dat het bouwbedrijf tijdens de bouw failliet gaat. Bescherm jezelf hiertegen met de garantie- en waarborgregeling van SWK, Woningborg of BouwGarant. 

Dubbele woonlasten
Over het algemeen kun je jouw nieuwbouwwoning niet meteen betrekken vanaf het moment dat de hypotheek in gaat. Tenzij je nog bij je ouders woont of langere tijd gaat couchsurfen, zit je waarschijnlijk met dubbele woonlasten. Gelukkig zijn hier oplossingen voor.

  • Het overbruggingskrediet
    Dit is een tijdelijke lening waarmee je, what’s in the name, de periode overbrugt tussen de overdracht van je oude woning en de aankoop van je nieuwe woning. Deze lening betaal je terug zodra je huidige huis verkocht is. 
  • Bouwrente meefinancieren
    Bij sommige geldverstrekkers is het mogelijk om de bouwrente die je betaalt, mee te financieren in de hypotheek. Jammer maar helaas: deze rente is niet aftrekbaar.

Duurt het nou echt (te) lang om je huidige woning te verkopen? Dan komt de overheid je op twee manieren tegemoet:

  • Tijdelijke verhuur van je huidige woning
    Op basis van de Leegstandswet kun je jouw oude woning tijdelijk verhuren. 
  • Dubbele hypotheekrente-aftrek

De hypotheekrente is voor beide woningen aftrekbaar. Dit is geldig gedurende drie jaar vanaf het kalenderjaar waarin de woning te koop wordt gezet of de nog te bouwen woning is gekocht. 

Een helpende hand
Zoals je waarschijnlijk inmiddels door hebt is een nieuwbouwwoning kopen best een onderneming. Wil je het kopen van een nieuwbouwwoning leuk houden? Kom dan eens op de koffie, we helpen je graag.