9,5 op Funda Open en eerlijk
9,5 op Funda Open en eerlijk Glimlach gegarandeerd

Een taxatie of een waardebepaling: wat is het verschil?

Een taxatie of een waardebepaling: wat is het verschil?

Een taxatie of een waardebepaling: wat is het verschil?
Ze vertellen me toch allebei de waarde van mijn woning? Klopt, maar er is wel degelijk een verschil! Wij leggen het uit. 

Wat is een taxatierapport?
Een taxatierapport is een uitgebreid rapport dat de huidige waarde van de woning, de belangrijkste eigenschappen en omgevingsfactoren vermeldt. Het is een officieel document dat door de bank, de Belastingdienst en verzekeraars wordt geaccepteerd. Daarnaast moet het taxatierapport worden goedgekeurd door een onafhankelijk instituut: iValidatie, NWWI, Taxateurs Unie of Taxatie Validatie Instituut (TVI).

Wanneer heb je een taxatierapport nodig?
Een taxatierapport heb je nodig wanneer je een nieuwe woning koopt en daarbij een nieuwe hypotheek afsluit. Je woning dient namelijk als onderpand voor de bank. De bank wil zeker weten dat jouw woning de waarde dekt van de hypotheek die ze verstrekken. Soms heb je ook een taxatierapport nodig bij het oversluiten of verhogen van je hypotheek.

Wat is een waardebepaling?
Een waardebepaling is een door een NVM makelaar uitgevoerde berekening van de huidige verkoopwaarde van een woning. De waarde wordt gebaseerd op de staat van de woning, de woonoppervlakte, de straat en de wijk waarin je woont, maar er wordt ook gekeken naar prijsontwikkelingen op de (lokale) huizenmarkt. Een waardebepaling is een stuk minder uitgebreid dan een taxatierapport en kan niet gebruikt worden bij het aanvragen van een hypotheek. 

Wanneer heb je een waardebepaling nodig?
Een waardebepaling is erg handig als je overweegt je woning te verkopen. Je hebt dan een goed beeld van wat je woning op zou kunnen brengen. Ook weet je gelijk wat je budget is voor je nieuwe woning. Dat zoekt net wat makkelijker!

Het belangrijkste verschil tussen een waardebepaling en een taxatierapport
Een waardebepaling kan niet gebruikt worden voor het verkrijgen van een hypotheek, een taxatierapport wel. En tsja we blijven Hollanders hè; een waardebepaling is over het algemeen gratis, een taxatierapport niet.