9,5 op Funda Open en eerlijk
9,5 op Funda Open en eerlijk Glimlach gegarandeerd

Kosten koper, zo zit het

Kosten Koper

Bij de vraagprijs van een woning kun je niet om deze afkorting heen: k.k. Dit staat voor kosten koper, en het betekent simpel gezegd dat de kosten om eigenaar van de woning te worden voor de koper zijn. Het zijn voor een deel verplichte kosten die je moet betalen bij de aankoop en bovenop de vraagprijs komen. In deze blog leggen we je uit wat kosten koper inhoudt en waar je op moet letten.

Waar bestaat kosten koper uit?
De kosten koper bestaat uit kosten voor de aankoop van de woning en de kosten om de woning te financieren.

Aankoopkosten

 • Overdrachtsbelasting: dit is de belasting die je betaalt voor de woning en de grond. In 2020 is dit 2% van de koopsom.
 • Notariskosten: kosten voor het opstellen van de leveringsakte. Dit wordt ook wel transport of akte van transport genoemd.
 • Makelaarskosten: een aankoopmakelaar helpt je van A tot Z bij het vinden van je droomwoning. Lees in deze blog waarom je geld zou willen uitgeven aan een aankoopmakelaar. 
 • Bouwkundig rapport. Dit is niet verplicht, maar bij bepaalde woningen wel verstandig om uit te laten voeren.

Buiten deze kosten, is het verstandig om rekening te houden met bijkomende kosten, de financieringskosten:

 • Advies- en bemiddelingskosten: Dit zijn kosten die samenhangen met het financieel advies inzake de financiering van de woning.
 • Taxatiekosten: Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een financiering wil de bank meestal een taxatierapport ter onderbouwing van de waarde. 
 • Notariskosten: deze betaal je voor het opstellen van de hypotheekakte. 
 • Aanvraagkosten van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Hiermee verzeker je jezelf tegen de situatie waarin je de hypotheek niet meer kunt betalen. Dit percentage is in 2020 verlaagd naar 0,7%

Hoeveel gaat dit mij kosten?
‘Mooi dat jullie al die soorten kosten uitleggen, maar wat gaat mij dit kosten?’, horen we je denken. Wij zetten het voor je op een rijtje:

 1. Hypotheekadviseur: dit loopt uiteen van €1500 voor starters tot €3500 voor ondernemers.
 2. Taxatiekosten: €350 tot €700
 3. Notariskosten: de minimale kosten hiervoor zijn €500 voor de leveringsakte en €500 voor het opmaken van de hypotheekakte. Maar houdt rekening met extra kosten.
 4. Makelaarskosten: Dit verschilt per type woning en de gewenste dienstverlening. Ga uit van €1500,- tot enkele duizenden euro’s. 

Hoe zit dat bij nieuwbouwwoningen?
Bij het kopen van een nieuwbouwwoning krijg je ook te maken met extra kosten. Een deel van deze extra kosten zitten al in de koopprijs, zoals de notariskosten. Hierdoor koop je een woning vrij op naam, oftewel v.o.n. Financieringskosten komen nog wel bovenop de koopprijs, dus houdt daar rekening mee.

Kun je kosten koper meefinancieren met je hypotheek?
Sinds 1 januari 2018 is de hoogte van de hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning maximaal 100%. Verbouwingen kunnen grotendeels meegefinancierd worden, dit is wel afhankelijk van het soort verbouwing. De bijkomende kosten van de kosten koper kun je niet meefinancieren en moet je uit je eigen spaarpot betalen. 

Zijn er kosten aftrekbaar?
Jazeker! Een deel van bovenstaande kosten kun je eenmalig aftrekken van de inkomstenbelasting, de kosten koper vallen onder financieringskosten. Advieskosten, bemiddelingskosten, en notariskosten voor de hypotheek mag je aftrekken. Dit geldt ook voor de aanvraagkosten van de NHG en de taxatiekosten. 

Ben jij al financieel goed voorbereid?
De kosten koper zijn bij elkaar genomen nog best een aardig bedrag. Ze zijn ook niet een-op-een terug te krijgen van de Belastingdienst. Ons advies is daarom om goed te vergelijken; bijvoorbeeld de tarieven van notarissen en taxateurs en wat je hiervoor krijgt. Onze makelaars staan klaar om je te begeleiden bij de koop van je woning. En wij geven jou ook een streepje voor op andere kopers.

Hoe? Met onze Hypotheek belofte brengen we je financiën in kaart, en houden deze ook zo. Niet alleen voor, maar ook tijdens en na de sleuteloverdracht. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan bij de koop van jouw droomwoning.