9,5 op Funda Open en eerlijk
9,5 op Funda Open en eerlijk Glimlach gegarandeerd

Verloop hypotheekrente 2019

Hypotheekrente 2019

Het blijft één van de meest ongrijpbare en spannende aspecten bij het kopen van een woning en het afsluiten van een hypotheek: het verloop van de hypotheekrente. Is het verstandig om zo snel mogelijk een hypotheek af te sluiten of is het de verwachting dat de hypotheekrente binnenkort daalt? Wat gaat 2019 doen? Graag vertellen wij u iets meer over hoe wij het verloop van de hypotheekrente in 2019 zien.

Economische ontwikkeling
Over het algemeen volgt de hoogte van de hypotheekrente de economische ontwikkelingen. Groeit de economie, dan stijgt de rente. Omdat onze economie alweer een aantal jaren groeit en dat waarschijnlijk ook in 2019 blijft doen, ligt het in de lijn der verwachting dat dit ook geldt voor de hypotheekrente. Door de (verwachte) groeivertraging in de Eurozone zal de rente echter wel minder hard stijgen dan verwacht.

Afnemende stimuleringsmaatregelen
Na de crisis nam de Europese Centrale Bank (ECB) stimuleringsmaatregelen om de economie weer aan te laten trekken. De beleidsrentes werden laag gehouden en er werden staatsleningen van zwakke Eurolanden opgekocht om ze aan te laten sterken. De hypotheekrente kon hierdoor historisch laag blijven. Daardoor werd het aantrekkelijker om te lenen en investeren en minder aantrekkelijk om te sparen, mede door de lage spaarrente.

Omdat de economie inmiddels weer goed hersteld is, worden de stimuleringsmaatregelen sinds vorig jaar stap voor stap afgebouwd. Het opkopen van staatsleningen is al helemaal gestopt. Echter door de groeivertraging van de Eurozone is het voor banken vanaf september 2019 wel weer mogelijk bijna gratis te lenen van de centrale bank, tegen alle verwachtingen in. Ook is de verhoging van de beleidsrente uitgesteld tot op zijn vroegst eind 2019. Deze nieuwe ontwikkelingen zorgen ervoor dat de hypotheekrente waarschijnlijk minder hard zal stijgen in 2019.

Kapitaalmarktrente
Een andere belangrijke factor die van invloed is op het verloop van de hypotheekrente in 2019 is de kapitaalmarktrente. Daalt de kapitaalmarktrente, dan daalt de (lange) hypotheekrente vaak ook. De kapitaalmarktrente heeft te maken met beleggen. Voor beleggers kent 2019 een aantal onzekerheden. Er is bijvoorbeeld nog steeds onduidelijkheid over de Brexit. Door deze onzekerheid, kiezen ze tijdens het beleggen het liefst voor veilige opties en nemen ze genoegen met een lagere vergoeding. De kapitaalmarktrente daalt hierdoor. Hypotheekverstrekkers bewegen vaak met de marktrente mee, mede door de toegenomen concurrentie op de hypotheekmarkt, bijvoorbeeld van pensioenfondsen.

Wat kunnen we dus zeggen over het verloop van de hypotheekrente in 2019? Door de economische groei en het afbouwen van de stimuleringsmaatregelen zou de hypotheekrente in 2019 kunnen stijgen. Door een daling van de kapitaalmarktrente, de nieuwe bankensteun en de groeivertraging zou de hypotheekrente op hetzelfde lage niveau kunnen blijven of zelfs licht kunnen dalen. Bent u benieuwd wat de huidige hypotheekrentes zijn? Maak vrijblijvend een afspraak bij één van onze vestigingen, dan vertellen we u graag de actuele stand van zaken.

Bron: hypotheekadviseur.nl