9,5 op Funda Open en eerlijk
9,5 op Funda Open en eerlijk Glimlach gegarandeerd

Waar moet je op letten bij een (voorlopig) koopcontract

Waar moet je op letten bij een (voorlopig) koopcontract

Een voorlopig koopcontract: hier moet je op letten
Yes, het is gelukt! Je hebt je perfecte woning gevonden en bijna in the pocket. Tijd om dit schriftelijk vast te leggen. Dit doen we in het voorlopige koopcontract, ook wel voorlopige koopovereenkomst of voorlopige koopakte genoemd. Niet iedereen is gecharmeerd van de kleine lettertjes. Wij helpen je graag een handje door je te vertellen waar je op moet letten.

First things first: vergis je niet in de term ‘voorlopig’!
Voorlopig klinkt vrijblijvend, maar dat is het niet! Zodra je het voorlopig koopcontract tekent heb je drie dagen wettelijke bedenktijd en na deze drie dagen is het contract bindend. 

Ook doet de term vermoeden dat er nog wel het één en ander aangepast kan worden. Nope! Niet het geval. Zijn er onduidelijkheden, staat niet alles op papier? Zorg er dan voor dat eerst alles helder en compleet is, voordat je het contract tekent.

Het belang van de juiste ontbindende voorwaarden
Alleen als er ontbindende voorwaarden zijn opgenomen is het in sommige gevallen nog mogelijk om het voorlopig koopcontract te ontbinden. Zaak dus om je hier goed over te laten adviseren! Voorbeelden van ontbindende voorwaarden:

  • Onder voorbehoud van financiering.
  • De uitkomsten van een bouwtechnische keuring. 
  • Je komt niet in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
  • De woonvergunning wordt niet verleend.

Ontbinden op grond van de ontbindende voorwaarden
De ontbindende voorwaarden zijn geen easy way out om van je contract af te kunnen. Er gelden strenge regels wanneer je van de koop af wilt zien op basis van de ontbindende voorwaarden. Zo moet je bijvoorbeeld met een bouwkundige keuring aan kunnen tonen dat de woning niet voldoet aan de gemaakte afspraken en moet je twee onderbouwde afwijzingen van hypotheekverstrekkers kunnen overleggen, wanneer je een beroep doet op voorbehoud van financiering. 

Wil je als koper van de koop afzien maar kun je je niet beroepen op ontbindende voorwaarden? Dan krijg je vrijwel altijd te maken met een (flinke) boete.

Neem je zaken over?
Behalve het huis zelf dan natuurlijk he. Misschien zijn jullie overeengekomen dat je de houten vloer, de op maat gemaakte luxaflex of de tuinset overneemt. Zet ook deze zaken goed op papier. Denk niet alleen aan de afgesproken prijs maar ook in welke staat je ze overneemt.

Conclusie
Bezint eer ge begint! Ten eerste: laat je goed adviseren over de ontbindende voorwaarden.  Ten tweede: zet de afspraken duidelijk en helder op papier zodat daar later geen misverstanden over kunnen bestaan. En, last but not least, teken een voorlopig koopcontract alleen als je de woning ook echt wilt kopen! Klinkt voor de hand liggend maar we zijn better safe than sorry.