Binnenkort op Funda

Wijchen

Een rijke en veelbewogen geschiedenis, klassieke en moderne kunst, gevarieerde natuur én gastvrijheid, dat is Wijchen!

De gemeente Wijchen heeft prachtige kastelen, monumentale panden en gevarieerde natuur. Maar ook bedrijvigheid en moderne voorzieningen naast de charme en schoonheid van het platteland. Wijchen heeft het allemaal.

De gemeente Wijchen ligt in het Tweestromenland, een oud cultuurlandschap ingeklemd tussen de Waal in het noorden en de Maas in het zuiden. De bewoning in het Land van Maas en Waal is vooral te vinden op hoger gelegen stroken grond. In het zuiden is dat het Wijchens rivierduin. Dit bestaat uit stuifzand, dat vlak na de ijstijd uit de droge rivierbedding is gewaaid. Dit gebied was reeds in de prehistorie bewoond. De Romeinen legden hier grote landbouwcomplexen aan met luxe villa’s. Wijchen was een inheems Romeinse nederzetting van regionale betekenis. Daarna namen de Merovingers deze positie over. In de middeleeuwen werden de verhoudingen in de samenleving grimmiger en werden veel gebouwen versterkt. Zo ontstonden burchten, kastelen, hofsteden en versterkte boerderijen.

De oude bewoningsgrond is nog goed in het landschap te herkennen: de wegen lopen er kronkelend en we komen er de oudste monumenten tegen. Hier is ook de landelijke sfeer behouden gebleven. We vinden er vele oude dorpjes, kastelen, molens, torens en boerderijen terwijl de slingerende bandijken verrassende vergezichten bieden. De bedrijvigheid in dit gebied is altijd afhankelijk geweest van wat de rivier te bieden heeft: klei. De kleiige bodem zorgde voor het ontstaan van veel kleine gemengde agrarische bedrijven. In de woelige geschiedenis van het Tweestromenland is er vooral veel strijd geweest tegen het water. Sinds het begin van de bedijkingen in 1321 zijn er 125 jaartallen bekend waarin het Land van Maas en Waal geteisterd is door overstromingen.

Het afwisselende landschap tussen Maas en Waal leent zich bij uitstek voor ontdekkingstochten te voet of op de fiets. Ontdek het gebied via de Cultuurhistorische fietsroute Tweestromenland of de Romeins Bataafse fietsroute ‘Oase tussen de klei’. Met de route Wandelen in Wijchen ontdekt u te voet de rijke cultuurgeschiedenis van het centrum van Wijchen. Het rijke verleden van de streek is te bezichtigen in Museum Kasteel Wijchen en Kasteel Hernen en het pittoreske monumentale stadje Batenburg met haar molen en fraaie kasteelruïne. Ook de dorpen Leur, Balgoij, Niftrik, Alverna en Bergharen zijn een bezoekje meer dan waard.

De laatste updates

LAATSTE REFERENTIE

“Zeer prettige samenwerking gehad met Open makelaars. Vriendelijk en behulpzaam personeel met verstand van zaken. Aanbevolen.“

Geplaatst door Verkoper van Looierstraat

Bekijk meer
LAATSTE AANBOD

Vind uw nieuwe (t)huis

Bekijk aanbod