Binnenkort op Funda

Woningmarktcijfers: minder woningen verkocht, koopsom blijft flink stijgen

Het eerste half jaar van 2018 heeft het Kadaster 105.035 woningverkopen geregistreerd. Dit zijn er 8,1 procent minder dan de 114.281 van vorig jaar in deze periode. De daling komt volgens Woningmarktcijfers.nl overeen met de verwachtingen voor dit jaar, 2017 was immers een topjaar voor de woningmarkt.

De gemiddelde koopsom is in het eerste halfjaar uitgekomen op €281.424, een nieuw record en 8,7 procent meer dan vorig jaar in deze maanden. Eerder deze maand schreef Vastgoed al over deze cijfers van het CBS en het Kadaster. De oorzaak van beide ontwikkelingen is gelegen in het alsmaar afnemende woningaanbod en de sterke vraag naar koopwoningen vanwege de lage hypotheekrente.

Koopsomontwikkeling

Op provinciaal niveau ziet het Kadaster eveneens grote verschillen bij de koopsomontwikkeling en het transactieverloop. In Noord- en Zuid Holland daalt het aantal transacties met 11,3 procent in vergelijking met vorig jaar. Groningen en Drenthe laten nog net geen daling zien. Bij de prijsontwikkeling zijn de rollen omgedraaid. De Randstad provincies laten een stijging van 10 tot 13 procent zien, in Zeeland is de stijging minimaal, terwijl Groningen met een plus van 2,6 procent genoegen moet nemen.

Koopsom

In onderstaand grafiek is de gemiddelde koopsom vanaf 2008 te zien. In vergelijking met het oude topjaar 2008 is de gemiddelde koopsom met 10,4 procent gestegen. De stijging ten opzichte van het dieptepunt in 2013 bedraagt maar liefst 31, procent.

Grote verschillen

De verschillen per provincie zijn groot, in Groningen wordt gemiddeld €200.000 voor een woning betaald, in Noord Holland moet gemiddeld ruim €367.000 op tafel worden gelegd, een verschil van 83 procent.

Uitgebreide kwartaalrapporten

Het woningmarktrapport 2018-Q2 van elke gemeente, regio en provincie in Nederland zal begin augustus beschikbaar zijn. 35 pagina’s, met data, tabellen en grafieken over de koopsomontwikkeling, transacties, verkooptijden, demografische prognoses etc. U kunt deze bestellen op de website van het Kadaster.

(Vastgoedmagazine.nl, 2018)

De laatste updates

LAATSTE REFERENTIE

“Zeer prettige samenwerking gehad met Open makelaars. Vriendelijk en behulpzaam personeel met verstand van zaken. Aanbevolen.“

Geplaatst door Verkoper van Looierstraat

Bekijk meer
LAATSTE AANBOD

Vind uw nieuwe (t)huis

Bekijk aanbod