9,5 op Funda Open en eerlijk
9,5 op Funda Open en eerlijk Glimlach gegarandeerd

Waar moet je op letten bij het kopen van een woning?

Waar moet je op letten bij het kopen van een woning?

Je hebt besloten dat je een huis wilt kopen, good for you! We willen je graag helpen een betere koop te doen, daarom geven we je een paar tips waar je op moet letten. 

Weet wat je wilt!
Ouderwets een verlanglijstje maken. Alleen deze keer niet als 7-jarige die bedenkt wat hij aan Sinterklaas wil vragen, maar als volwassene die zich afvraagt waar zijn perfecte woning aan moet voldoen. Wil je een vrijstaande woning of een rijtjeshuis? Word jij blij van een nieuwbouwwoning of zie je jezelf eerder wonen in een sfeervol jaren-dertig-huis? Hoeveel vierkante meters heb je nodig, hoeveel kamers moeten er minimaal zijn en wil je graag een tuin of is een balkon ook prima? Maak een lijstje van jouw musthaves, wannahaves en nicetohaves. Bonus: je daagt jezelf uit om net iets dieper na te denken over wat je nou echt zoekt en wilt.

Check je glazen bol
De toekomst voorspellen kan natuurlijk niet, maar bewust nadenken over hoe de komende jaren eruit zouden kunnen komen te zien is wel verstandig. Misschien studeer je wel voor schoonheidsspecialiste en zou je over 3 jaar heel graag een salon aan huis willen. Of denken jullie voorzichtig na over gezinsuitbreiding, dan is het handig om om extra kamers te hebben. Door bewust over je toekomstwensen na te denken, kies je voor een huis dat niet alleen nu maar ook straks nog goed bij je past.

Word de beste koper!
Zorg ervoor dat je een streepje voor hebt op andere kopers. Verkopers willen hun woning graag verkopen aan de beste koper: iemand die de zaken financieel goed op orde heeft en een bod zonder rompslomp waar kan maken. 

A walk around the block
Neem de moeite om even door de buurt te lopen. Wat voor soort mensen wonen er, weke sfeer hangt er? Kortom: zie jij jezelf hier wonen?

NVM vragenlijst deel B
De NVM vragenlijst is een uitgebreid formulier waarin alle informatie over een woning staat omschreven. De lijst bestaat uit deel A en deel B. Deel A gaat voornamelijk over financieringszaken en is alleen bedoeld voor de verkoper en de verkopende makelaar. Deel B stelt vragen over de toestand van de onroerende zaak en kan gedeeld worden met jou als koper. Let op: ondanks dat de verkoper een mededelingsplicht heeft, is hij niet verplicht om deze lijst ook daadwerkelijk met je te delen. Ons advies: vraag deze lijst op! Het is namelijk een heel handig hulpmiddel om alle informatie over de woning te verkrijgen. Daarbij heb je gelijk alles zwart op wit staan.

Schakel een professional in
Bij het kopen van een woning komen veel gevoelens kijken. Dat is niet meer dan logisch en zelfs heel belangrijk, alleen kan het je objectieve blik in de weg staan. En zeg eens eerlijk, je kijkt er toch liever naar of je jezelf in die keuken ziet kokkerellen dan dat je je druk moet maken om wel of geen bouwtechnische keuring, juridische controles of onderhandelingen?

Natuurlijk komt er veel meer bij kijken bij het kopen van een woning. We delen graag nog meer tips waar je op kan letten bij je zoektocht. Kom eens op de koffie, we vertellen je er graag meer over.